Activiteiten | Ecomare, Texel

Ecomare op Texel is een educatief uitje voor het hele gezin. Naast de zeehonden- en vogelopvang, beschikt Ecomare ook over een natuurmuseum met een zeeaquarium waar je meer leert over de Noord- en Waddenzee.

Zeehondenopvang

Ecomare vangt jaarlijks meer dan honderd zeehonden op. Deze zeehonden, voornamelijk gewone en grijze zeehonden, zijn huilers (moederloze pups), verzwakt of ziek. Hoewel het vooral de zomer- en winterperiode zijn waarin de huilers worden opgevangen, is het altijd druk in het zeehondenopvangcentrum. Sommige zeehonden hebben langer de tijd nodig om te herstellen dan anderen en een slachtoffer van visnetten kan altijd gebeuren.


Als een zeehond het opvangtraject succesvol heeft doorlopen en gezond is verklaard, wordt hij/zij uitgezet. Soms kan het voorkomen dat een opgevangen zeehond niet uitgezet kan worden. De reden hiervoor is vaak medisch, zoals blindheid of hebben last van ouderdom. Ze komen vervolgens terecht in een groep andere permanente zeehonden, zoals met grijze zeehonden Annie en Fokje!


© Ecomare

Vogelopvang

Naast zeehonden worden er ook jaarlijks tientallen tot honderden zieke, gewonde, verzwakte of met olie besmeurde vogels opgevangen door Ecomare. Deze vogelsoorten zijn vooral meeuwen, alken, zeekoeten, jan-van-genten en sterns.


De jan-van-genten krijgen tijdens hun herstelproces gezelschap van de acht permanente jan-van-genten die in Ecomare verblijven. Hierdoor voelen de herstellende jan-van-genten zich beter thuis en versnelt dat het proces! Naast de acht jan-van-genten heeft Ecomare ook twee bergeenden en een aalscholver!


Wist je trouwens dat Ecomare is een landelijk erkend vogelasiel, gespecialiseerd in de opvang van kust- en zeevogels? Daarnaast is het centrum één van de vier Nederlandse SON-RESPONS-centra (een samenwerkingsverband tussen de vogelopvangcentra van Texel, Haarlem, Rotterdam, Middelburg en Oostende) dat is opgericht om professionele hulp te bieden bij olierampen.

Bruinvissen

Ecomare huisvest sinds 2012 bruinvissen op Texel. Bruinvissen Michael en José verhuisden vanuit het Dolfinarium naar het centrum. Beide dieren zijn in het verleden opgevangen door SOS Dolfijn, maar konden niet worden uitgezet. Bruinvis Michael was bijvoorbeeld te jong toen hij strandde.


Toen Michael geslachtsrijp werd, vond er een wisseling van de bruinvissen plaats. Bruinvis Berend kwam Michael gezelschap houden. Helaas overleed hij in 2015, waardoor bruinvis Dennis naar Texel verhuisde.


Natuurmuseum met zeeaquarium

Het museum exposeert momenteel drie tentoonstellingen; Wonderlijke wad, Waddenstad en de Walvissen in de Noordzee. Deze educatieve tentoonstellingen, vooral de Waddenstad, zijn perfect voor kinderen. Ze kunnen spelenderwijs meer leren over onze eigen Waddenzee.

Het zeeaquarium heeft de verschillende leefgebieden, zoals de Noord- en Waddenzee zo natuurlijk mogelijk nagebootst. Deze leefgebieden zijn verdeeld over verschillende open aquaria, zodat je per leefgebied precies weet wie de bewoners zijn!


© Ecomare

(Educatieve) activiteiten

Eén van de extra activiteiten die je bij Ecomare kunt boeken zijn excursies naar het waddengebied. Je kunt hierbij denken aan een wadexcursie of een wadbelevenis. Deze unieke excursies geven je een andere kijk op onze prachtige natuur. Houd voor actuele tijden en prijzen deze pagina in de gaten.


Daarnaast kun je een wandeling maken door het duingebied dat grenst aan Ecomare. Door middel van een app krijg je toegang tot actuele en leuke weetjes over het landschap, de planten en de dieren! Je kunt overigens kiezen tussen een kinderwandeling of een rondwandeling van 1,5 km.

Even iets anders..

Een (opvang)centrum, zoals Ecomare, is onwijs belangrijk. Ze zijn niet alleen belangrijk voor het onderzoek naar de zeehonden en vogels en hierdoor het behouden van de populaties in Nederland, maar ook voor het onderwijzen van Nederlanders over de gevaren en gevolgen van (milieu)vervuiling. Aangezien Ecomare een stichting is en daardoor volledig afhankelijk is van donaties en sponsoren hebben ze jullie hulp nodig! Een kleine donatie maakt al het verschil, zeker in deze bijzondere COVID-19-periode. Doneer kan hier!Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel

Openingstijden: Dagelijks van 09.30 tot 17.00 uur

Entree: t/m 3 jaar gratis | t/m 13 jaar €9,50 | ouder dan 13, €13,75


Vanwege de COVID-19 maatregelen dien je voorafgaand aan je bezoek te reserveren. Dit kan gemakkelijk via de website!
Met dank aan Ecomare.

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook

2020 @ True Blue by Demi | All rights reserved