City | Het historische Nijmegen

"Old City, Young Vibes", luidt de slogan als je Nijmegen binnen komt rijden. Deze studentenstad is de oudste stad van Nederland. Er valt ontzettend veel te ontdekken en te zien. Onze eigen reisleider, mijn schoonzus, liet ons (en vooral mij) de schoonheid van de stad zien. Klaar voor wat hoogtepunten?


1. Het Gewandhuis of Lakenhal en de Kerkboog

Voor de St. Stevenskerk bevinden zich enkele monumentale panden. De historie van deze panden gaan terug naar de 14e eeuw, toen het een handelshuis was voor lakens. Het linkerpand heeft een dubbele, overwelfde poortdoorgang (gebouwd 1542-1545 door Claes die Waele) naar de St. Stevenskerk en de Grote Markt. Deze poortdoorgang wordt de 'Kerkboog' genoemd en draagt het Wapen van Nijmegen.


Op de Rechterhoek van het lakenhal is het café 'De Blaauwe hand' gevestigd. Dit was niet geheel vreemd, omdat het pand al eeuwen lang een horecafunctie heeft. Vroeger werd de kelder gebruikt voor de opslag van bier en wijn. De overige panden hebben een horeca- of winkelvergunning.


Adres: Grote Markt, 6511 KA Nijmegen


2. Boterwaag (Waaggebouw)

Een stad is geen stad zonder waag. Stadsarchitect Cornelis Janssen van Delft ontwierp begin 17e eeuw de boterwaag in Nijmegen. Het gebouw dankt zijn naam aan de functie die hij had rond de 16e eeuw, namelijk het wegen van boter. Echter, was het wegen van boter door de jaren heen niet de enige functie dat het gebouw had.


Rechts (aan de westzijde) van de waag was de daadwerkelijke stadswaag. Aan de voor- en achterzijde waren poorten voor de karren en links (oostzijde) bevond zich een vleeshal. Onder de trap waren zelfs enkele woningen gevestigd. Daarnaast was de bovenste verdieping tot 1885 van de militaire hoofdwacht. Ook heeft de waag gediend als hoofdbureau van de Nijmeegse politie. Tegenwoordig kun je lunchen en dineren bij café 'De Waagh'.


Adres: Grote Markt 26, 6511 KB Nijmegen


3. Sint Stevenskerk

De Protestantse Sint Stevenskerk, dat ook de Grote kerk wordt genoemd, werd gebouwd rond de 13e eeuw. De kerk werd in 1273 gewijd aan de Wijbisschop van Keulen, Albertus Magnus (de Grote). In 1944, tijdens de bombardementen, werd de zuidwestelijke kant van de kerk zwaar verwoest. Tevens kreeg de kerk flink te voortduren toen Nijmegen de frontstad was. Uiteindelijk is men tot 1969 bezig geweest met de heropbouw, die na voltooiing feestelijk werd geopend door Prins Claus.


Tegenwoordig kun je tussen juni en september iedere dinsdagavond om 20.30 uur genieten van de zomerconcerten in de kerk. De beroemde König-orgel en drie andere orgels laten hun klanken horen. De König-orgel werd gebouwd door Ludwig König tussen 1774 en 1776. Het is één van de laatste overgebleven orgels uit zijn hand.


Adres: Sint Stevenskerkhof 62, 6511 VZ Nijmegen | Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 14.00 - 17.00 en zondag van 12.00 - 17.00 | Entree: Gratis, donatie is gewenst, maar niet verplicht.


Nijmegen is een bijzondere stad met een heleboel charme. Het uitzicht over de Waal naar Arnhem en Wageningen is misschien wel mijn favoriet. Er is in ieder geval nog een heleboel te ontdekken in Nijmegen, dus er komt zeker een vervolg!


Wil je in Nijmegen een historische wandelroute volgen? Ik heb voor jou een exclusieve wandelroute langs (bijna) alle historische gebouwen in Nijmegen gemaakt. Nieuwsgierig? Download of bekijk de route hier!Liefs, Demi


Bronnen: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, De Waagh Nijmegen, Stevenskerk.

Fotografie: Michiel Verbeek, Ben Bender, Grotevriendelijkereus,
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook

2020 @ True Blue by Demi | All rights reserved