City | Sneek (Snits), Friesland

Sneek (Fries; Snits) is een eeuwenoude stad dat is ontstaan op een hoger gelegen zandige landtong. 'Sneek' betekent namelijk 'Ter Snake' dat staat voor 'op landtong'. Sinds 1456 heeft Sneek stadsrechten, waardoor het één van de Friese elfsteden is.


Sneek staat onder andere bekend door het Sneekermeer, Sneekweek en de watersport, maar er is nog veel meer te zien en te beleven in dit mooie, historische stadje!


Waterpoort

Als je denkt aan een bezienswaardigheid in Sneek, dan denk je vaak als eerst aan een poort dat is gekenmerkt door twee achtkantige torens. Dit is de Waterpoort, gebouwd eind 14e eeuw. Tot 1825 functioneerde de poort om de toegang van de stad af te sluiten, maar omdat de stad 's nachts niet meer werd afgelopen verloor het definitief zijn functie. In de 19e eeuw werden alle poorten rondom Sneek afgebroken, maar dankzij de inwoners bleef de Waterpoort staan! Tot op heden kunnen we genieten van dit prachtige stukje architectuur, recht uit de geschiedenis.


Adres: Waterpoortsgracht 38, 8601 EM Sneek


Fontein van Fortuna

Recht tegenover de Waterpoort staat een man met een Hoorn des Overvloeds op een Gouden bol. Dit beeld is de Fontein van Furtuna, dat verwijst naar de Godin van de schutsvrouwe van steden, families en volkeren (Fortuna). De Hoorn des Overvloeds symboliseert de materiële welstand van de gelukkige die ermee in aanraking komt. Het beeld is in 2018 gemaakt door Stephan Balkenhol. Wist je trouwens dat het beeld kan draaien?


Adres: Hoogend 1, 8601 AD SneekZeil- of motorboot huren

Persoonlijk vind ik niets zo leuk om de stad vanaf het water te ontdekken. Vanuit Sneek ben je binnen 10 minuten op het Sneekermeer, maar ook met een kleine motorboot kun je het centrum van Sneek met de boot ontdekken. Vanaf €60,- kun je een zeil- en/of motorboot huren bij Recreatiecentrum Sneek. Onze boot was helaas te groot om Sneek zelf in te gaan, dus wij hadden (gratis) afgemeerd op de Sornerrak ter hoogte van Parkeerterrein Flexa.


Adres: Hendrik Bulthuisweg 30, 8606 KB Sneek


Proeflokaal 'Het gerechtshof'

Proeflokaal 'het gerechtshof' is gevestigd in een historisch gebouw dat tussen 1838 en 1977 functioneerde als rechtbank. De architectuur van de oude rechtbank deed mij denken aan onze Goudse kaaswaag en de Waag van Leiden. Het is zeker de moeite waard om even langs te lopen en een kijkje te nemen naar dit eeuwenoude gebouw. Wil je er lunchen of dineren? Dat kan ook zeker! Proeflokaal 'het gerechtshof' is dagelijks geopend tussen 10.00 - 23.00 uur.


Adres: Marktstraat, 8601 CR Sneek


Stadhuis van Sneek

Wij liepen eigenlijk, onderweg naar de Waterpoort, toevallig langs het Stadhuis. Het imposante gebouw viel direct op tussen de 'simpele' huizen. Het Stadhuis is gebouwd eind 14e eeuw, maar is daarna vaak uitgebreid en verbouwd. Pas in 1763 kreeg het de prachtige gevel (rococostijl) die ze nu hebben, ontworpen door Sneeker beeldhouwer Gerben Jelles Nauta. Tot op heden dient het nog steeds als Stadhuis.


Adres: Marktstraat, 8601 CR Sneek


Dit waren mijn hoogtepunten van het bezoek aan Sneek afgelopen zaterdag. We waren slechts kort (ongeveer een uurtje) in Sneek, dus ik ga zeker nog eens terug om meer pareltjes te ontdekken! Heb jij nog tips voor mijn volgende uitstap naar Sneek? Laat het mij weten in de reacties!


Liefs, Demi!

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook

2020 @ True Blue by Demi | All rights reserved