City | Luxemburg (Stad), Luxemburg

In het zuiden van Groothertogdom Luxemburg (zoals Luxemburg officieel wordt genoemd) ligt de hoofdstad Luxemburg. Tussen 1995 en 2007 deze stad de Culturele hoofdstad van Europa en dat maken ze zeker waar. Als je houdt van historie en wandelen is Luxemburg zeker de moeite waard.


1. Palais Grand-Ducal

Het huidige Paleis Grand Ducal is gebouwd tussen 1572 en 1574. Ruim 200 jaar later werd het voormalig stadhuis, in 1890, vernieuwd. Sindsdien draagt het gebouw de naam 'Groothertogelijk Paleis'. Na de renovatie tussen 1992 en 1995 is het paleis opgesteld voor publiek. Tot op heden kun je in de zomermaanden een rondleiding krijgen door Grand Ducal.


De buitenkant van het Paleis heeft zachte kleuren en bevindt zich in een 'normale' straat. Het is totaal anders dan je gewend bent in Nederland. De binnenkant is traditioneel met een uniek plafond. Als je houdt van politiek en de geschiedenis van Luxemburg, ben je hier op het juiste adres.


Adres: 17, Rue du Marché-aux-Herbes L-1728 Luxembourg | Geopend voor publiek: Juli tot September.


2. ''Gëlle Fra'' Memorial

Luxemburg ademt historie, dus ook de impact die de Eerste Wereldoorlog op dit Groothertogdom had. Het land verloor 2.800 Luxemburgers. Om deze slachtoffers te herdenken ontwierp Claus Cito in 1923 het beeld 'Gëlle Fra', ofwel de 'Gouden Dame'. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het standbeeld verwoest. Pas in 1984 werd Gëlle Fra gerestaureerd met de kleine onderdelen die nog over waren.


Het standbeeld staat in het midden van het plein op de Place de la Constitution. Door het uitzicht op het Musée de la Banque en het Park de la Pétrusse is het misschien wel één van de mooiste locaties in Luxemburg Centrum.


Adres: Place de la Constitution L-1478 Luxembourg.


3. Neumünster Abbey

Neumünster is onder andere een voormalig politiebureau, staatsgevangenis en klooster in de wijk Grund (ten zuiden van Luxemburg stad). Het huidige gebouw stamt uit 1688 en werd uitgebreid in 1720. Pas in 2004 heeft het voormalig abdij een uitgebreide renovatie ondergaan en is direct daarna opengesteld voor publiek. Het dient nu als ontmoetingsplaats en Cultureel museum. Dit is te danken aan het European Institute of Cultural Routes dat sinds 1997 is gevestigd in het historische gebouw.


Adres: 28, Rue Münster L-2160 Luxembourg | Openingstijd: Maandag - Vrijdag (08.00 - 17.00 uur) en Zaterdag - Zondag (10.00 - 18.00 uur) | Entree: Gratis


4. Wandelen voor gevorderden

Zonder wandelschoenen ben je niets in Luxemburg (geloof me, ik had mijn nieuwe Clarks aan). Je kunt je kuitspieren hier goed trainen, zeker als je een paar mooie historische gebouwen wilt bekijken.


Wandel vanaf de Rue de Treves naar Rue du Rham. Halverwege kun je hier een trap nemen, die je leidt langs Neumünster naar Stierchen Bridge. Als je deze historische brug over bent kijk je naar de Kazematten, ofwel Casemates Du Bock. Via Rue Sosthène Weis loop je verder naar boven, over de Boulevard Victor Thorn naar Montée de Pfaffenthal. Pararel aan deze de straat loopt de Montée de Clausen, waar je bij de Archaeological Crypt een prachtig uitzicht hebt over Neumünster Abbey.


5. Shoppen en borrelen

Luxemburg stad kent veel winkelketens die wij in Nederland ook hebben, zoals een Zara, H&M en Pull&Bear. De meeste winkels bevinden zich rondom de Grand-Rue, maar het zijn vooral de grotere winkelketens die zijn gevestigd in Luxemburg. Leuke boetiekjes heb ik niet gevonden. Mocht jij die wel hebben gevonden, laat het mij weten in de reacties.


Er zijn overigens een heleboel lokale restaurants die je alleen in Luxemburg centrum vindt. Op het plein van Place d'Armes is er regelmatig live muziek en kun je op het terras genieten van een drankje en een hapje. Mocht je trouwens in de winterperiode komen staat er op Place d'Armes een kerstmarkt! Tip!


6. Openbaar vervoer

Misschien is het openbaar vervoer in Luxemburg wel het beste geregeld van alle Europese landen. Sinds 29 februari 2020 is het gehele openbaar vervoer gratis. Op zich is in Luxemburg centrum alles op loopafstand, maar buiten het centrum is dus ideaal om van het OV gebruik van te maken. Check deze site als je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. Hier staat namelijk alle actuele reisinformatie op.


Geniet van al het moois dat Luxemburg te bieden heeft! Heb jij nog tips, laat het mij weten in de reacties.


Liefs, Demi


  • LinkedIn
  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook

2020 @ True Blue by Demi | All rights reserved