Food & Drinks | De Luxemburgse wijnen

Luxemburg is hét wijnland van de Benelux. Langs de rivier de Moezel vind je zo'n 1300 hectare wijngaard met negen druifsoorten. Wie niet van wijn houdt kan in de Moezelvallei ook genieten van fruitboomplantage waar de verse sapjes worden gebrouwen.


Crémant de Luxembourg

De Luxemburgse wijnen zijn grotendeels wit en mousserend (Crémant de Luxembourg) met frisse zuren en relatief weinig alcohol. De druiven die hiervoor worden gebruikt zijn de Riesling, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Rivaner, Auxerrois en Elbling.

Frisse tafelwijnen

De inwoners van Luxemburg nuttigen vaak de frisse tafelwijnen met de Rivaner (Müller-Thurgau). De Elbing is echter de druif waarmee Luxemburg zich onderscheidt. Deze druif geeft in Luxemburg een lichte, citroenfrisse witte wijn.


Klimaat

Luxemburg is de laatste jaren bezig om vollere wijnen te ontwikkelen. Vanwege het koelere klimaat is het een uitdaging om dit te volbrengen. Voor deze vollere wijnen worden vooral de Pinot Gris en de Gewürztraminer gebruikt, waarbij in de koudere jaren suikers toegevoegd mogen worden.


Kwalificatiesysteem

De kwaliteitswijnen van Luxemburg dragen het label Vin Cassé, Premier Cru of Grand Premier Cru. Dit label mogen zij dragen als zij het kwalificatiesysteem (Appellation Contrôle) goed hebben doorlopen. Deze kwalificatie gaat door middel van een puntensysteem. Om in aanmerking voor de Appellation Contrôle moet de wijn minimaal 12 punten scoren. Tot slot krijgen de wijnen de volgende punten: 14 - 15.9 (Vin Cassé), 16 - 17 (Premier Cru) of > 18 (Grand Premier Cru).


Ijswijnen

Vanwege het koudere klimaat zijn de wijnmakers begonnen met het experimenteren met ijswijnen en Vins de Paille. Een Vins de Paille is een zoete wijn gemaakt van ingedroogde Auxerrios en Riesling druiven.


Luxemburgse wijn tijdlijn

Luxemburg stad

Stadtbredimus ligt op zo'n 27 minuten rijden van Luxemburg stad. Vanuit hier kun je wandelen, fietsen of rijden naar het noorden (Wasserbillig; Grevenmacher) of het zuiden (Schengen; Remich) langs de Moezel. Deze route kun je binnenkort vinden op de website!

  • LinkedIn
  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook

2020 @ True Blue by Demi | All rights reserved