Travel | Nationale feestdagen in Luxemburg

In Nederland kennen wij o.a. Koningsdag en bevrijdingsdag als Nationale feestdagen. Op deze officiële Nationale feestdagen zijn de meeste van ons vrij. Ook Luxemburg kent zijn eigen tradities en feestdagen, namelijk:


Bretzelsonnedeg

Eén van de tradities in Luxemburg is dat de jongens aan hun geliefde een versierde ‘pretzel’ geven. Deze traditie wordt Bretzelsonnedeg (Pretzel Zondag) genoemd. Het vindt plaats op de vierde zondag van de vastentijd, drie weken voor Pasen.

Als de liefde wederzijds is, geeft de dame hem een (gekleurde) paasei op Paaszondag. Vervolgens gaan ze samen wandelen in het park. Het bijzondere aan deze traditie is; hoe groter de pretzel, hoe groter het ei.

In schrikkeljaren zijn de rollen omgedraaid. Dan maakt juist de dame een pretzel voor haar geliefde. De jongens geven op Paaszondag een (gekleurde) paasei.

Datum: Zondag 14 maart 2021 | Tijdsduur: Hele dag | Locatie: Luxemburg (land)


Springprocessie

Iets later in het jaar, op Pinksterdinsdag, vindt de Springprocessie in Echternach plaats. Dit is al van oudsher een Rooms-katholieke/Christelijke traditie, waarmee de pelgrims al sinds de Middeleeuwen Heilige Willibrord vereren.

De deelnemers worden aan elkaar vastgebonden met witte zakdoeken en springen vervolgens in het ritme van de processiemars op hun linker- en rechtervoet.

De route gaat langs de linker- en rechteroever van de rivier de Sauer, waarbij de oversteek als symbool van de overgang van het heidendom naar het Christendom wordt gezien.

Datum: Dinsdag 25 mei 2021 | Tijdsduur: 2 uur | Locatie: Echternach


National Feierdaag

Je kunt de Nationale Feestdag van Luxemburg vergelijken met Koningsdag in Nederland. In Luxemburg wordt namelijk jaarlijks, op 23 juni, de verjaardag van de Groothertog gevierd.

Deze officiële feestdag was eigenlijk bedoeld om de verjaardag van de voormalige Groothertogin Charlotte te vieren. Haar verjaardag, 23 januari, viel in de winter. Hierdoor werd er besloten om haar ‘feestelijke’ verjaardag met activiteiten uit te stellen. Sindsdien (1962) wordt de Nationale Feestdag op 23 juni gevierd.

De Nationale feestdag begint eigenlijk al op 22 juni. Omstreeks 16.00 uur vindt de wisseling van de wacht bij het Groothertogelijk Paleis plaats. Daarna wordt er een fakkeltocht georganiseerd in Luxemburg stad, waarbij er later op de avond ook vuurwerk wordt afgestoken. Je kunt de rest van de avond genieten van gratis concerten op de pleinen en in de smalle straten van de hoofdstad.

Op 23 juni start de Nationale feestdag met een officiële ceremonie met de familieleden van de (huidige) Groothertog. Daarna volgen saluutschoten en een militaire parade. ’s Middags vindt de traditionele ‘Te Deum ‘plaats in de kathedraal Notre-Dame.

Als 23 juni op een zondag valt, wordt de officiële feestdag maandag 24 juni.

Wist je dat? De huidige Monarch van het Groothertogdom Hendrik van Luxemburg is? Zijn verjaardag is op 16 april, maar toch vieren de inwoners van Luxemburg dat op 23 juni.

Datum: Woensdag 23 juni 2021 | Tijdsduur: 2 dagen | Locatie: Luxemburg stad


Wat is jouw favoriete feestdag?


  • LinkedIn
  • Instagram
  • Pinterest
  • Facebook

2020 @ True Blue by Demi | All rights reserved